2018 Μικρή διαδρομή / Γιώργος Λαναράς / Artshot / Αθήνα

 
 
«Μιλώντας για τη ζωγραφική του Γιώργου Λαναρά, μοιραία όφειλα να μιλήσω, έστω συμβολικά για τη γενικότερη κατάσταση του τόπου γιατί μόνο αν μας πονέσουν τα πράγματα που πονάνε ίσως μπορέσουμε να παραγάγουμε τέχνη. 
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο Γιώργος Λαναράς είναι ένας κλασικός ζωγράφος με τους τρόπους που και ο Giorgio de Chirico δήλωνε πως pictor classicus sum! Δηλαδή ένας ζωγράφος που κατ' αρχάς αντιμετωπίζει το προαιώνιο πρόβλημα της τέχνης του που συνίσταται στο πως το θέμα, μια φιγούρα, ένα αντικείμενο σελιδώνεται στο χώρο και πως το πρώτο επίπεδο διάλεγεται με το βάθος. 
Από τη σχέση αυτή, η οποία σταθερά πρέπει να ανανεώνεται γιατί αλλιώς εκπίπτουμε σε ακαδημαϊσμούς, θα προκύψει η επάρκεια της σύνθεσης.
Από κεί και ύστερα αρχίζουν βέβαια τα δύσκολα. Η ζωγραφική οφείλει μέσω συμβόλων, οπτικής, συνειρμών, δυναμικών εικόνων κλπ., να μιλήσει με κύρος για την ανθρώπινη συνθήκη. Η μορφή να καταστεί λόγος, η ζωγραφιά κείμενο. Θα έλεγα πως η εικονοποιία του Λαναρά όπως συγκροτείται την τελευταία δεκαετία σ' αυτή τη σειρά των έργων ορίζεται ως "εννοιολογικός εξπρεονισμός", ή πιο αναλυτικά ως "οι όροι της ανθρώπινης τραγωδίας διατυπωμένη ως κωμωδία".
Πόσο μπορούν οι εικόνες και τα σύμβολα να παραβιάσουν τα νοήματα, να τρυπήσουν τις λέξεις ώστε αυτές να ματώσουν; 
Υπάρχουν στη ζωγραφική του Λαναρά άφθονα αίματα, εσταυρωμένοι σαλοί, πιερότοι, τυμπανιστές και ινδιάνοι, ζωόμορφα όντα που γελούν ή σφαδάζουν, συγκρούσεις ομάδων που διεκδικούν δικαιώματα; Διεκδικούν ύπαρξη; Αγωνιούν για το μέλλον; Ή μήπως για το παρελθόν; 
Πρόκειται για ένα είδος ζωγραφικής μετά τη ζωγραφική που συνοψίζει τα όσα προηγήθηκαν για ν' ανατάμει μέσω αυτών τα όσα θα ακολουθήσουν...»
 
Απόσμασμα του ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Απρίλιο του 2011 για τον ζωγράφο Γιώργο Λαναρά.
 
 
ΛΑΝΑΡΑΣ ΛΑΝΑΡΑΣ ΛΑΝΑΡΑΣ ΛΑΝΑΡΑΣ ΛΑΝΑΡΑΣ